top of page

Rondje Binnenstad

Beschrijving van de tocht

Rondje binnenstad is een rondvaart door de diepenring van Groningen  van ongeveer één uur.

De grachtengordel van Groningen wordt ook wel de diepenring genoemd. Waarom? Omdat diep of daip het Groningse woord is voor gracht. De Diepenring ligt om het centrum van de stad. Tijdens een rondje door de diepen kom je onder andere de volgende bijzonderheden tegen:

Noorderhaven
Dit was vroeger de eerste haven die je tegenkwam als je vanaf zee kwam varen. Het was in de 16de en 17de eeuw dan ook de belangrijkste haven van Groningen. Tegenwoordig is het de enige, nog enigszins, functionerende, vrijhaven in Nederland. Dit betekent dat je met een voormalig bedrijfsvaartuig zonder vergunning mag afmeren, mits je ook op het schip woont en ingeschreven staat. Hierdoor zie je in de haven ook een doorsnee van het varend erfgoed van Nederland

Eb - en Vloed-kade

Omdat Groningen via het Reitdiep in verbinding stond met de zee kon je in de stad merken wanneer het eb en vloed was. Zo hebben het Lopende Diep en Spilsluizen aan de ene kant een eb-kade en aan de andere kant een vloed-kade.


Bruggen

Let goed op als je onder de bruggen vaart van het Verbindingskanaal, want de meeste bruggen zijn versiert. Zo heeft de Oosterbrug een gedicht van Werkman en de Werkmanbrug heeft een tegeltableau, gemaakt door de Belgische kunstenaar Wim Delvoye. 

Pakhuizen

In Groningen staan vele pakhuizen aan de Diepenring, enkele hebben de naam van de plaats of het land waarmee zaken werden gedaan. Zo staat aan het Hoge der Aa één van de oudste panden van Groningen, namelijk het Libau pakhuis. Libau is een oud Duitse naam voor een plaats in Letland en het gebouw is gebouwd rond 1300. In de middeleeuwen werd het gebruikt als woon- en werkpand. In de 17de eeuw vestigde zich er een bierbouwerij. In de 18de eeuw werd het gekocht door een graanhandelaar omdat er toen veel graanhandel was in de stad.

Tijdens de tocht kan de schipper nog veel meer wetenswaardigheden over Groningen vertellen.

Hoeveel personen

Maximaal 12 per boot

Meerdere boten reserveren is mogelijk

Opstapplaatsen

  • Kleine der Aa

  • Hoofdstation

  • Oosterhaven

  • Maagdenbrug

  • Herman Colleniusbrug

  • In overleg ook andere plekken mogelijk

Prijs

Eerste uur € 100,00

Daaropvolgende uren € 60,00 p/u

Catering mogelijkheden

Kosten voor drankjes € 1,50 per flesje bier, blikje fris of glas wijn/rosé

>>> Meer cateringmogelijkheden

>>> Rondje Bnnenstad Groot

plattegrond.JPG
bottom of page