top of page

Garnwerd

Garnwerd 

Garnwerd is een wierdedorp, acht kilometer van de rand van Groningen, aan het Reitdiep. Vroeger was het een soort schiereiland tussen het Reitdiep en het Aduarderdiep. Door kanalisering van het Reitdiep kwam het diep dichter bij het dorp te liggen. In 1876 kwam er door de zeesluizen bij Zoutkamp een einde aan eb- en vloedwerking van het Reitdiep dat tot die tijd tot in Groningen te merken was. In 1933 kwam er een brugverbinding in Garnwerd over het Reitdiep, dit was het einde van de veerpont die tot dan de verbinding verzorgde.

Garnwerd heeft de status van beschermd dorpsgezicht en heeft o.a. de smalste voor auto's toegankelijke straat van Nederland, een stellingmolen uit 1851 en de 13 eeuwse Sint-Ludgerkerk.

De Vaartocht

We vertrekken in Groningen om via het Reitdiep naar Garnwerd te varen. Het Reidiep verbond Groningen met de zee en was tot de totstandkoming van het Eemskanaal de enige vaarverbinding van Groningen met de zee. Onderweg heb je mooi zicht op het kerkje van Oostum. Een 13e eeuws kerkje op een wierde uit de ijzertijd.

Het Reitdiepgebied is een van de oudste cultuurlandschappen van Europa.

Eenmaal aangekomen in Garnwerd kun je wat nuttigen bij Cafe Hammingh of bij Garnwerd aan zee. Ook kan er een rondleiding geregeld worden met een 

dorpsgids.

Enkele reis Groningen-Garnwerd duurt ongeveer twee uur en aangezien de Waterlijn weinig bewegingsruimte biedt adviseren wij om deze tocht te maken met de 'Anne Hinne', een Hasselter Aak uit 1917 van 17,5 meter lang

plattegrond.JPG
anne hinne.png

Hoeveel personen

Maximaal 12 per boot

Meerdere boten reserveren is mogelijk

Opstapplaatsen

  • Kleine der Aa

  • Hoofdstation

  • Oosterhaven

  • Maagdenbrug

  • Herman Colleniusbrug

  • In overleg ook andere plekken mogelijk

Prijs Waterlijn

Eerste uur € 100,- 

Daarop volgende uren €60,00 p/u

Prijs Anne Hinne

Eerste twee uur €180,00

Daarop volgende uren € 60,00 p/u

Catering mogelijkheden

Kosten voor drankjes € 1,50 per flesje bier, blikje fris of glas wijn/rosé

>>>Meer cateringmogelijkheden

bottom of page