top of page
logo_groningsveer_2021_versie02.png

Zuidlaardermeer

Zuidlaardermeer

Het Zuidlaardermeer is in de middeleeuwen ontstaan vanuit het natuurlijke inklinken van het veen in het Hunzedal en verschillende veranderingen in de loop van de Hunze. Op de bodem zijn her en der nog keien te vinden, overblijfselen van wegen uit de tijd dat het veengebied nog begaanbaar was.

In de loop der tijd raakte het meer in trek bij rijke burgerfamilies die er buitenverblijven lieten bouwen, hiervan bestaat alleen Meerlust nog. Tegenwoordig is het meer erg in trek bij zeilers en recreanten. Er zijn verscheidene jachthavens, een camping en een bungalowpark.

In de buurt van het Zuidlaardermeer broedt een zeearendenpaar.

Beschrijving van de tocht

Vanuit Groningen varen we met de Anne Hinne via het Verbindingskanaal naar het  Winschoterdiep. Als we op het Winschoterdiep Waterhuizen voorbij zijn slaan we af naar stuurboordzijde het Drentsche Diep op. Dit is een schitterend stuk natuur waarbij je je terug waant in de tijd. Omringt door een groot natura 2000natuurgebied kun je als je geluk hebt een bever of een zeearend spotten. Ook zwemmen er otters rond en zijn er enkele zeldzame watervogels zoals de witwangstern en de steltkluut.

Bij het Zuidlaardermeer kunnen we aanmeren bij Palinghandel Vos voor gerookte paling en/of we gaan op het meer voor anker om in het meer te gaan zwemmen of gewoon op het dek te vertoeven.

Na verloop van tijd hijsen we het anker en varen weer terug naar Groningen.

Het varen van Groningen naar het Zuidlaardermeer is een tocht van ongeveer 2,5 uur.

Hoeveel personen

Maximaal 12

Opstapplaatsen

  • Zuiderhaven

  • Hoofdstation

  • Damsterdiep

  • In overleg ook andere plekken mogelijk

Prijs

Eerste 2 uur € 180,00 

Daaropvolgende uren € 60,00 p/u

Catering mogelijkheden

Kosten voor drankjes € 1,50 per flesje bier, blikje fris of glas wijn/rosé

>>>Meer cateringmogelijkheden

plattegrond.JPG
bottom of page